Buffet bij Wereldkeuken De Braak in Helmond voor minima

HELMOND – “Pekingeend? Als je de naam hoort denk je: laat maar zitten. Maar het is heel lekker.” En dus laat Brigitta Pennings haar hartsvriendin Gracia een hapje proeven, die instemmend knikt. “Het smaakt inderdaad heel goed.”

De twee inwoonsters van Helmond zijn door Stichting Hart voor Minima getrakteerd op een buffet bij Wereldkeuken De Braak, samen met nog zo’n honderd begunstigden van deze particuliere voedselbank. Die mogen zich een avondje tegoed doen aan lekkernijen als garnalen, sushi en saté. Eten dat zelden op het menu staan bij de dames.

Brandevoort
Zoals uit de naam van de stichting al op te maken is, hebben de twee een laag inkomen. En die mensen zijn volgens Patrick Verkoelen van Hart voor Minima niet alleen te vinden in oude volkswijken. “Zo maakt ook iemand uit Brandevoort gebruik van onze diensten”, licht hij toe. Met zijn vrouw Miranda runt hij de voedselbank vanuit zijn huis in Helmond. Zo’n tweehonderd gezinnen met een krappe beurs zijn inmiddels aangesloten bij de stichting. Dagelijks haalt Patrick Verkoelen kratten voedsel bij een supermarkt, om het vervolgens te verdelen onder de minima. De meesten komen uit Helmond, een enkeling uit omringende dorpen.