Patrick Verkoelen uit Helmond heeft hart voor Minima

HELMOND – Zeven avonden per week haalt Helmonder Patrick Verkoelen overtollig eten op bij twee supermarkten. Zeven ochtenden in de week deelt hij dat met zijn vrouw Miranda uit aan minima. “Geven is veel leuker dan krijgen.”

Helmonder Verkoelen (47) doet dit nu zestien maanden, zeven dagen in de week. Hij is met vrouw Miranda (46) oprichter van Hart voor Minima. Wat ooit begon als eenmalige uitdeelactie is nu een stichting met 224 leden: allemaal Helmondse huishoudens die gelden als minima, ofwel maximaal 120 procent van het minimumloon verdienen.

Flitsacties
Elke vier à vijf weken krijgt elk lid twee flinke tassen vol boodschappen. Die delen de Verkoelens uit vanuit de garage van hun buurvrouw in Helmond-Oost. Via een gesloten Facebookgroep horen leden wanneer ze aan de beurt zijn. Als een sponsor bijzondere spullen doneert – shampoo of vlees – worden die met ‘flitsacties’ online verloot.

Eigen bedrijf
Overdag werkt Verkoelen als hoofd logistiek voor een vrachtwagenverkoper. Hij heeft ook een eigen bedrijfje in airco’s. ’s Avonds rijdt hij op en neer naar twee supers in Eindhoven. Om af en toe een avond vrij te zijn, heeft hij nu vrijwilligers ‘in opleiding’ die zijn taken voor een deel gaan overnemen.