Particuliere voedselbank in Helmond

HELMOND – Helmond had al een Super Sociaal, waar mensen met een smalle beurs voor weinig geld boodschappen kunnen doen. Maar dat is volgens Miranda en Patrick Verkoelen niet genoeg om de hoge nood onder armlastige stadgenoten te lenigen.

Daarom runt het echtpaar vanuit zijn huis in Helmond-Oost sinds enkele maanden een eigen particuliere voedselbank.

‘Hart voor minima’ heet het initiatief. Dagelijks haalt Patrick, zelf werkzaam als manager bij een grote vrachtwagenfirma, kratten vol (vers) voedsel bij een grote Jumbo-supermarkt in Zuidoost-Brabant. Het voedsel is die dag uit de schappen gehaald omdat de uiterste houdbaarheidsdatum nadert. De volgende ochtend wordt alles verdeeld over tassen. ‘s Middags komen gemiddeld zes gezinnen per dag een volle tas halen bij de Verkoelens.

In totaal zijn er bijna 200 mensen aangesloten bij ‘Hart voor minima’. Dit gaat via een groep op Facebook. Miranda en Patrick Verkoelen vragen mensen niet om inzage in inkomensgegevens, wel om ander bewijsmateriaal van een moeilijke financiële positie. „En als we tien procent besodemieterd worden, dan is dat maar zo.” Miranda en Patrick worden regelmatig geholpen door hun vrienden Arthur en Margareta Haver.